Előírás lesz az energiahatékony építkezés!

NZB Hun képe

Európa energiafüggőségének csökkentése érdekében, valamint az egyre súlyosabbá váló globális klímaváltozás enyhítése végett az Európai Unió 2010-ben úgy döntött, jelentősen szigorítja az épületekkel szembeni energetikai elvárásokat.

A 2010/31/EU európa parlamenti és tanácsi irányelv kimondja, hogy 2019 után az Unió területén már csak „közel nulla” energiaigényű házak épülhetnek. (Közintézmények esetén mindezt már két évvel korábban el kell érni.)

Mint uniós tagországra ez az irányelv természetesen Magyarországra is vonatkozik, ezért a most megjelent 1246/2013 (IV.30.) Kormányhatározat megfogalmazza annak igényét, hogy az említett uniós irányelv mihamarabb bekerüljön a hazai jogrendbe, és döntött arról, hogy megszigorítják az épület-energiahatékonysági követelményeket, azaz hogy mekkora lehet a falak, ablakok, tetők és padlók hővesztesége. Az új szabályok azonban csak 2018-tól hatályosak, de a középületek, illetve az állami energiahatékonysági pályázatok keretében zajló építések során már 2015-tõl kell alkalmazni azokat.

Forrás: http://www.epitemahazam.hu/blog/az-utobbi-idok-talan-legfontosabb-hire-hazepitok-hazfelujitok-es-az-epitoipari-szakma-szamara, és http://energiainfo.hu/cikk/szigorodnak_az_epuletekre_vonatkozo_energiahatekonysagi_kovetelmenyek.29802.html

Kalender A Hatékony Ház Napokat 2014. november második hetében rendezzük meg: középületeket hétközben, magánházakat hétvégén lehet megtekinteni. Látogasson el az országszerte található, nyilvánosság számára nyitott energiahatékony házak egyikébe!

Ezen honlap tartalmáért a kizárólagos felelősség a szerzőket terheli, nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió véleményét. Sem az EACI, sem az Európai Bizottság nem felelős az abban foglalt információk bármilyen jellegű felhasználásáért.