Hatékony Ház Napok

A közel nulla energiaigényű épületek lesz a standard 2021-től az EU-ban.


Nagy a kihívás, de nem lehetetlen! Európa minden táján találhatók hasonló kezdeményezések, amelyek példáját követhetjük. Tanuljunk mi is tapasztalataikból.


Látogassa meg a holnap házait ma!

A Belgiumban már évek óta kiválóan működő "Ecobouwers Opendeur" kampányt fogjuk Magyarországon és 8 másik EU-s országban (Németország, Franciaország, Lengyelország, Szlovénia, Svédország, Ausztria, Málta és Írország) megvalósítani 2013 őszétől és 2014-ben.

A „Hatékony Ház Napok: Nyisson Ön is!” elnevezésű projekt ("Nearly Zero Energy Buildings" NZB2021 - Doors Open Days’ sharing experiences from low energy buildings to meet nearly zero building standards by 2021 - Grant Agreement No.: IEE/11/927/SI2.616379) az Európai Unió támogatásával valósul meg, és 2012 augusztusában indult.

A kampány célja, hogy kézzelfogható tapasztalatokat nyújtson az alacsony energiaigényű épületekről mindenki számára. A projekt keretében új és felújított lakóházakat, középületeket látogathatnak meg az érdeklődők, akik első kézből ismerhetik meg a hatékony épületek előnyeit, építésének körülményeit és a használattal kapcsolatos tapasztalatokat. A látogatók így szakmai (nem reklámnak minősülő) és megbízható információt kapnak a házban élő és az építkezési/felújítási munkálatokat átélt lakóktól, tulajdonosoktól és kivitelezőktől.

k

A projekt főbb elemei:
  • Nyílt napok szervezése kétszer, 2013 és 2014 őszén
  • Magyar nyelvű honlap, mely ismerteti a közel nulla energiaigényű épületek általános tudnivalóit, építésének lehetőségeit, továbbá a nyílt napokra a regisztrációt biztosítja.
  • Hiánypótló adatbázis: különösen hatékony épületekről (lakó- és középületek), tervezőkről és kivitelezőkről.
  • Részletes információ a lakosság, az építőipar és a közszféra számára a közel nulla energiaigényű épületekről és az Energiahatékonyságáról szóló irányelv követelményeiről és a gyakorlati megvalósításról, többek között, egy kb. 20 oldalas brosúrában, szórólapokban, szociális hálón. Ezeket széles körben, de célzottan terjesztjük a résztvevő partnerek és a nyílt napon résztvevő épületek tulajdonosait is bevonva.
  • Egy (kb. 5 perces) mini dokumentumfilm az Épületenergetikai Irányelv (2010/31/EU) népszerűsítésére.
  • Egy rövid nemzetközi tanulmányút egy tapasztaltabb EU-s partnerországba (Németországba), melyen döntéshozók és a szakma képviselői egy kisebb csoportja vehet részt.

 

Magyarországon 3 tagú szakmai tanácsadó testület segíti a GreenDependent Intézet munkáját.
Tagjai:
  • Ertsey Attila, építész DLA, a Magyar Építész Kamara alelnöke
  • Feiler József, a Magyar Passzívház Szövetség elnöke
  • Dr. Medgyasszay Péter, okl. építészmérnök, docens BME 


A projekt megvalósításához keressük a kapcsolatot olyan szponzorokkal és támogatókkal, akik a projekt értékeit és céljait magukénak érzik, és szeretnék megszólítani a várható érdeklődőket (háztulajdonosokat, látogatókat és szakembereket). A részletes Szponzori Felhívás itt olvasható


A kampány minél sikeresebb megvalósítása érdekében szakmai partnereink:

                                                      

     Budapesti Műszaki Egyetem      Magyar Passzívház Szövetség  

                    (BME)                                       (MAPASZ)

Kalender A Hatékony Ház Napokat 2014. november második hetében rendezzük meg: középületeket hétközben, magánházakat hétvégén lehet megtekinteni. Látogasson el az országszerte található, nyilvánosság számára nyitott energiahatékony házak egyikébe!

Ezen honlap tartalmáért a kizárólagos felelősség a szerzőket terheli, nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió véleményét. Sem az EACI, sem az Európai Bizottság nem felelős az abban foglalt információk bármilyen jellegű felhasználásáért.