Gyakran Ismételt Kérdések

Mi az a Hatékony Ház Napok kampány?

Honlaphasználati útmutató

Tippek és ötletek kiállítók részére


Mi az a Hatékony Ház Napok kampány?

A Hatékony Ház Napok kampány abban szeretné ösztönözni a háztulajdonosokat és  kivitelezőket, hogy minél energia-hatékonyabb házakat építsenek, illetve minél magasabb energiahatékonysági osztályba kerüljenek a házak egy felújítás eredményeként. A kampány két éve alatt (2013 és 2014) több mint 1000 épület fogja megnyitni ajtaját a látogatók és érdeklődők számára 10 európai országban (Ausztria, Belgium, Franciaország, Írország, Lengyelország, Magyarország, Málta, Németország, Svédország és Szlovénia).

--------------------------------------------------------------------------

Honlaphasználati útmutató

1. Új felhasználói fiók létrehozása

A fiók létrehozását a „Regisztráció” lehetőségre lépve kezdheti meg. Az adatok kitöltése, valamint a jogi nyilatkozat elfogadása után a lap alján látható kód beírásával és az „Új fiók létrehozása” funkció megnyomásával jön létre. Ezután a rendszer a megadott e-mail címre elküldi a belépéshez szükséges jelszót.

A küldött jelszó csak egyszeri belépésre jogosít, azonban elnavigál arra a felületre, ahol új jelszavát beállíthatja.

A jelszó beállítása után a későbbiekben a  „Belépés” lehetőségre lépve lehet bejelentkezni a megadott felhasználó névvel és a beállított jelszóval.


2. Regisztráció

 • Regisztráció látogatóként

Az első bejelentkezést követően a „Felhasználói fiók” menüpont „Szerkesztés” rovatában tudja adatait megadni/módosítani. Itt változtathatja meg a továbbiakban jelszavát, választhatja meg a fiók nyelvét, töltheti fel fényképét, adhatja meg személyes adatait, valamint rendelkezhet arról, hogy az email címét más is láthassa-e.

   • Jelentkezés ingatlan látogatásra

A „Megtekinthető házak” menüpont alatt található a látogatható ingatlanok listája. Itt a lap tetején található többfunkciós keresőben kiválaszthatja az érdeklődési körének megfelelő ingatlanokat, majd a választott ingatlanokhoz tartozó események részletes leírásainál a „Feliratkozás” funkcióra kattintva jelezheti részvételi szándékát. A jelentkezés megerősítéséről, illetve a látogatás pontos részleteiről e-mailben küldünk értesítést. Egy személy több ingatlant is látogathat.

Az eseményekre történt jelentkezéseit a „Bejegyzéseim” menüpontban tudja követni, illetve módosítani.

Amennyiben a kiválasztott ingatlan látogatására helyhiány miatt nem tud regisztrálni, kérjük, vegye fel a kapcsolatot a szervezőkkel (GreenDependent), akik az esetleges visszalépések ismeretében tudnak később helyet biztosítani.

1

 • Regisztráció kiállítóként

Az első bejelentkezést követően a „Felhasználói fiók” menüpont „Szerkesztés” rovatában tudja adatait megadni/módosítani. Itt változtathatja meg a továbbiakban jelszavát, választhatja meg a fiók nyelvét, töltheti fel fényképét, adhatja meg személyes adatait, valamint rendelkezhet arról, hogy az e-mail címét más is láthassa-e. Ugyanitt jelölheti a „Jelentkezés kiállítónak vagy szakembernek” rovatban, hogy milyen szerepkörben szeretne szerepelni az adatbázisban. A szerepkört később csak a honlap adminisztrátora tudja módosítani.

   • A látogatható ingatlan megjelenítése a megtekinthető házak listájában

Amennyiben nyilvánosság által látogatható ingatlan tulajdonosaként kiállítónak jelentkezett, az épületet a „Tartalom hozzáadása” menüpontban külön kell regisztrálnia. Az „Ingatlanok” feliratra kattintva megjelenik egy új felület, ahol a ház/középület adatait megadhatja. Az „Általános adatok” fülre lépve leírhatja néhány mondatban a bemutatni kívánt ingatlan főbb jellemzőit, érdekességeit és több fényképet is feltölthet róla.

Azt is kérjük megadni, hogy hol található az ingatlan, amelyet meg szeretne nyitni a közönség előtt. Az adat csak az ingatlan látogatásakor és csak a bejelentkezett érdeklődők számára lesz elérhető.

Hogy el tudjuk dönteni, az ingatlan megfelel-e a közel nulla energiaigényű követelményeknek, részletesebb leírást is kérünk, mely többek között tartalmazza a ház típusát, állapotát, energia igényét és megújuló energiaforrásait is.

Mivel az adatbázis funkciója, hogy szakembereket is bemutasson - azonban csak azok a cégek, szakértők kerülhetnek a listába, akik rendelkeznek referenciával valamely regisztrált ingatlan kapcsán -, kérjük, hogy a bemutatni kívánt háza építésében/felújításában részt vett kivitelezési partnereket nevezze meg. Amennyiben az Ön által ismert szakember nem szerepel a már meglévő listában, egy sablon üzenet segítségével meghívhatja.

Az ingatlan adatainak rögzítése és a mentés gomb megnyomása után a rendszer üzenetben tájékoztatja az adminisztrátort a regisztrációról, aki - igény szerint szakértő bevonásával – teszi közzé a megtekintésre jóváhagyott épületeket. 

A jóváhagyott épületek ezután a „Megtekinthető házak” menüpont alatt lesznek láthatóak, ahol a későbbiekben a kiállított ingatlanok látogatására történő regisztráció is zajlani fog.

 • Regisztráció szakértőként

Az első bejelentkezést követően a „Felhasználói fiók” menüpont „Szerkesztés” rovatában tudja adatait megadni/módosítani. Itt változtathatja meg a továbbiakban jelszavát, választhatja meg a fiók nyelvét, töltheti fel fényképét, adhatja meg személyes adatait, valamint rendelkezhet arról, hogy az email címét más is láthassa-e. Ugyanitt jelölheti a „Jelentkezés kiállítónak vagy szakembernek” rovatban, hogy milyen szerepkörben szeretne szerepelni az adatbázisban. A szerepkört később csak a honlap adminisztrátora tudja módosítani.

Amennyiben szakértőként regisztrált, a szerkesztés rovaton belül található „Szakértő” adatsort is kérjük kitölteni, ahol a képviselt cég általános adatai mellett a tevékenységi kör megnevezését és általános leírását, valamint logóját is megadhatja.

   • Megjelenés a szakértők listájában

A cégadatok kitöltése után automatikus a megjelenés a „Szakértők listája” menüpontban, ahol az érdeklődők a lap tetején található többfunkciós kereső segítségével kereshetnek rá a szakértőkre.

FONTOS!

Csak azokat a szakértőket van módunk bemutatni, akik közreműködtek a látogatható ingatlanok kivitelezésében, ezért amennyiben tevékenysége nem köthető egyik regisztrált építményhez sem, kérjük, a tulajdonosokkal egyeztetve regisztrálják be az(oka)t az épület(ek)et is, melyek építésében/felújításában részt vett cégük. Ennek hiányában a cégadatokat töröljük az adatbázisból.

 

3. Esemény regisztrálása, nyomon követése

Miután a kiállításra regisztrált ingatlanok jóváhagyásra kerültek a honlap adminisztrátora által, a „Bejegyzéseim” menüpontban a saját tartalmak közül keressük ki azt az ingatlant, amelyet meg szeretnénk nyitni a látogatók számára, majd a „Szerkesztés” opcióra kattintva lehetőség nyílik az épület adatainak módosítására, valamint feltűnik az „Események” rovat is, melyre klikkelve megkezdheti az ingatlan látogathatóságát szolgáló jelentkezési felület létrehozását:

 1. A megadott időpontok közül válassza ki, mikor tudja fogadni a látogatókat. Amennyiben az Önnek megfelelő időpont nem szerepel a listában, kérjük, vegye fel a kapcsolatot a GreenDependent munkatársaival. 
 2. Adja meg, hány látogatót tud egyszerre fogadni.
 3. Az „Esemény létrehozása” funkció használatát követően a „Megtekinthető házak” menüpontban az ingatlan mellett megjelenik az esemény leírása, ahol a „Feliratkozás”-ra kattintva jelentkezhetnek az érdeklődők az ingatlan látogatására.
 4. Amennyiben több időpontban is tud látogatókat fogadni, hozzon létre újabb eseményeket.

Az események részleteit, valamint a látogatók regisztrációit csak a honlap üzemeltetője (GreenDependent) tudja módosítani, probléma esetén kérjük, hozzá forduljon.

Miután az eseményre történő jelentkezés lehetővé válik a látogatók számára, az ingatlan adatlapján nyomon követhető lesz a jelentkezők száma.

Az esemény előtt 3 nappal a jelentkezett érdeklődők értesítést kapnak, amely emlékezteti őket a látogatásra.

-----------------------------------------------------------------

Tippek és ötletek kiállítók részére

1. Hogyan készüljön fel a nyílt napokra?

 • Készítse fel házát a látogatásra – tegye ki a kampány poszterét (amit a szervezőktől kap majd) a ház előtt vagy a bejárati ajtóra, hogy a látogatók könnyebben megtalálják! Emellett, a szomszédokban is felkeltheti az érdeklődést, hogy meglátogassák.
 • Beszéljen barátainak és a szomszédoknak a látogatásról – lehetséges, hogy néhányuk szívesen meglátogatná az Ön házát és másokét is.
 • Tervezze el, hogy mely helyiségeket szeretné megnyitni a látogatók számára, a többit zárja be. Ne feledje, ez az Ön otthona, nyugodtan megkérheti a látogatókat például, hogy vegyék le a cipőjüket!
 • Meghívhatja a ház tervezőjét vagy kivitelezőjét is a nyílt napra. Segíthetnek a részletes. kérdések megválaszolásában, például a tervezés, felhasznált anyagok, műszaki és egyéb megoldások stb. tekintetében.
é
2. Mit szeretne bemutatni? A nyílt napok előtt gondolja végig, milyen információkat fog a látogatóknak átadni, milyen történeket és tapasztalatokat fog megosztani velük.

 • Gondolja végig a felújítás vagy az építkezés történetét – mennyire volt Ön jól tájékozott, honnan gyűjtötte be az információt? Ki adta a legjobb, leghasználhatóbb segítséget?
 • Miért döntött úgy, hogy hatékony / alacsony energiafogyasztású házat szeretne építeni?
 • Mik voltak a legnagyobb kétségei, milyen kérdések forogtak a fejében?
 • Hogy talált rá a tervezőjére, kivitelezőjére?
 • Mennyire működött jól az együttműködés a tervezővel és a kivitelezővel?
 • Miket csinált meg saját kezűleg?
 • Mik voltak a legfontosabb beruházások vagy döntések, és miért pont ezek mellett döntött?
 • Tapasztalta már ezen beruházások eredményeit? (pl.: kényelmes, komfortos és szép lakótér, alacsony/csökkent energia felhasználás, ha van rá lehetőség, hasonlítsa össze korábbi és jelenlegi energiafogyasztását)
 • Milyen érzés egy hatékony házban élni? A látogatók szeretnék megtapasztalni, hogy milyen az élet egy hatékony házban – más, mint egy kevésbé hatékonyban? Passzív ház esetén néhányan elgondolkodnak azon is, hogy szabad-e egyáltalán ablakot nyitni.
 • Mit csinálna másképp?
 • Tudja, hogy mennyi a beruházás megtérülési ideje?
 • Kapott-e valamilyen pénzügyi támogatást a felújításhoz vagy építkezéshez? Ha igen, milyet?
 • Mik lennének a legfontosabb tanácsai olyanok számára, akik hasonló projektre, beruházásra készülnek?
é
á

3.  Hogyan zajlik a látogatás?

 • Ha kisebb látogató csoportja van, engedje meg, hogy mindenki röviden bemutatkozzon – hadd mondják el motivációjukat, hogy miért vesznek részt a látogatáson, és kérdezzen rá, hogy milyen specifikus dolgokra kíváncsiak. Néhányuknak esetleg vannak építési tervei vagy már el is kezdték azt. Valaki lehet, hogy már kész kérdésekkel érkezik. Ha ezeket figyelembe veszi, az már fél siker. Továbbá, a látogatók ismerete nagyobb mozgásteret ad Önnek is, hogy előadását, történeteit jobban strukturálhassa, és használhatóbb technikai információval láthatja el a résztvevőket, ha előbb megismeri, mit tudnak már.
 • Pár dolgot nem fog tudni bemutatni a látogatóknak, mert a munkálatok már befejeződtek, de ha van, akkor mutasson maradék szigetelő vagy más felhasznált anyagot.
 • Mutasson be képeket, terveket, vagy vetítsen videót, ha rendelkezésre állnak.
 • Amennyiben lehetséges, engedje meg, hogy például a látogatók szigetelhessenek egy kis falrészt, vagy bármi mást. Amit az emberek kipróbálhatnak, arra jobban emlékeznek később.
 • Utaljon a Hatékony Ház projekt honlapjára és említse meg a következő évi kampányt is a látogatóknak. Esetleg van köztük olyan, aki már eléggé előrehaladott állapotban van az építkezésben és nyitott arra, hogy a saját házát is megnyissa, vagy további házakat is meglátogasson a következő évben.

é

4. Hogyan adjon elő?

 • Jó kezdés, ha bemutatjuk a látogatóknak a nyílt napok hátterét. „Ez a látogatás az európai Hatékony Ház kampány keretében történik, amely párhuzamosan 10 országban folyik. A kampány célja, hogy kézzelfogható tapasztalatokat nyújtson az alacsony energiaigényű épületekről mindenki számára…”
 • Próbálja meg lelkesen és interaktívan megtartani az előadását – tegyen fel kérdéseket a látogatóknak és hagyja őket is kérdezni.
 • Ha vannak, mutasson képeket és terveket a korábbi építkezési stádiumokról.
 • Legyen személyes – a látogatókat nagyon is érdeklik személyes történetei és tapasztalatai, azt is tudni akarják, ami nem működött teljesen jól, és hogy miként lehet a nehézségeket megoldani.
 • Nem szükséges számítógépes prezentációt tartani, de nyugodtan készítsen anyagokat, vagy mutassa be, amelyeket Ön használt (pl.: szórólapok, kiadványok, honlapok stb.).


------------------------------------------------------------------

További kérdés és információ:

GreenDependent Intézet

20/334-2889

info@hatekonyhaz.hu


Kalender A Hatékony Ház Napokat 2014. november második hetében rendezzük meg: középületeket hétközben, magánházakat hétvégén lehet megtekinteni. Látogasson el az országszerte található, nyilvánosság számára nyitott energiahatékony házak egyikébe!

Ezen honlap tartalmáért a kizárólagos felelősség a szerzőket terheli, nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió véleményét. Sem az EACI, sem az Európai Bizottság nem felelős az abban foglalt információk bármilyen jellegű felhasználásáért.